Stravovací návyky

SKUTEČNOSTI O STRAVĚ

BIOKOREKCE CIVILIZAČNÍCH NEMOCÍ A JEJICH PREVENCE VÝŽIVOU
Zlatá pravidla systému přírodní a funkční výživy

Víte proč jste nemocní? Koho si vybírá rakovina? Může za to genetika, stres, životní prostředí, životospráva… ,ale 80% naše zdraví utváří strava, kterou během dne přijímáme. Z devadesáti živin pro tělo každodenně nezbytných, získáme cca 15%-20%, pouze makrobiotici 60-80%. Orgány následně nemohou plnit svoji funkci a po dlouhodobém oslabení, které ani nevnímáme se objeví nepříjemná omezení a nemoc. Když orgánům dodáme co potřebují a zbavíme tělo chemické a patogenní zátěže, může nám sloužit bez větších problémů po celý život. Proto chceme oprášit stará moudra a nejnovější vědecké poznatky, abychom našemu organismu dávali to, co má dostávat.

Člověk je jako živočišný druh uzpůsoben především k příjmu rostlinné potravy. Není třeba se obávat spotřebovaného ovoce a zeleniny do 0,5 kilogramu ovoce a půldruhého kilogramu zeleniny za den. Nechť je zelenina základním produktem na vašem stole.
• Strava má být jednoduchá. Čím menší je výčet produktů, tím lépe.
• Jezte minimálně jeden velký zeleninový salát z čerstvé zeleniny a půl kila ovoce každý den
• Syrová zelenina je lepší než upravená. Když už upravovat, tak na páře, zapékat naposledy zavařovat.
• Omezte spotřebu všech škodlivých sacharidů. Vynechávejte průmyslově vyráběné potraviny a polotovary, zejména ty v sáčcích, konzervách, lahvích a krabicích.
• Omezte spotřebu nekysaných mléčných výrobků (krabicové mléko)
• Mírněte se ve spotřebě tuků. Vyměňte „škodlivé“ tuky za „potřebné“ jako olej lněný a ořechový. Vynechte tavené sýry.
• Počítat kalorie není nutné. Když budete dodržovat daná pravidla, můžete se najíst dosyta, ale NEPŘEJÍDEJTE SE. Váš organizmus nyní bude dostávat správné palivo a všechno ostatní už udělá za vás.
• Správně kombinované potraviny se skládají:
- Pouze ze zeleniny
- Pouze z ovoce
- Ze zeleniny s přídavkem malého množství účinné škroboviny (brambory)
- Ze zeleniny doplněné malým množstvím kvalitní bílkoviny

Kuchyňskou solí solte co nejméně a pokrmy připravuje v páře nebo dušením. Zabráníte zvyšování obsahu sodíku a uchováte cenné mikroživiny. Prodleva mezi dalším příjmem potravy by měla být alespoň 3 hodiny.

SACHARIDY
Podle současných poznatků by obsah sacharidů v potravním koši měl tvořit 40% energetického obsahu. Sacharidy rozlišujeme na jednoduché cukry (monosacharidy – např. glukóza neboli hroznový cukr, fruktóza neboli ovocný cukr a disacharidy – laktóza neboli mléčný cukr, sacharóza neboli řepný, či třtinový cukr, maltóza neboli sladový cukr) a komplexní cukry (polysacharidy - škrob) a vlákniny – nestravitelné polysacharidy.

Nejvýznamnější zdroj energie pro člověka je glukóza. Mozkové buňky akceptují glukózu jako jediný zdroj energie.

Hlavní zdroje sacharidů v potravě jsou obilniny (mouka), brambory, rýže, cukr řepný, mléko, pivo, zelenina, ovoce, luštěniny. Sacharidovou potravu charakterizuje tak zvaný glykemický index (GI). Je to veličina, která udává rychlost přeměny s potravou přijatých sacharidů na glukózu. Pro zdraví člověka je prospěšné konzumovat sacharidové potraviny s co nejnižším GI do 30 (např. luštěniny, syrová zelenina, ořechy, potraviny s indexem GI 15 a menší, dále kysané mléčné výrobky, hořká čokoláda, obilné vločky s GI do 30). Potraviny s GI do 50 celozrnný, tmavý chléb neloupaná rýže, syrové nebo krátce vařené brambory, vařená kukuřice, krátce vařená zelenina. Nevhodný zdroj glukózy je sacharidová potrava s GI vyšším než 50 (rozvařené brambory nebo bramborová kaše, pečené brambory a hranolky, slazené limonády, těstoviny, cukrovinky, pečivo, pivo...

Nevstřebatelné nestravitelné polysacharidy – vlákniny, mají příznivý účinek na snížení GI potraviny. Umožňují normalizovat hladinu cholesterolu v krvi.

Rozpustné vlákniny se nacházejí hlavně v luštěninách a ovoci a zelenině, otrubách, celozrnných obilovinách. Denní příjem vlákniny by měl být min. 40g/den, což odpovídá alespoň 600gramům rostlinné potravy. Nerozpustná vláknina má příznivé účinky na očistu zažívacího traktu a tvorbu příznivé konzistence stolice (působí proti zácpě).


BÍLKOVINY
Pětina lidského těla sestává z bílkovin. Bílkoviny neobsahuje pouze moč a žluč. Polovina bílkovin je obsažena ve svalech, 20% v kostech a 10% v kůži. Lidské tělo obsahuje více než 50 000 různých bílkovin. Jenom játra jich obsahují kolem 1000. Asi ¼ bílkovin organizmu člověka tvoří kolageny tvořené buňkami pojivové tkáně. Ty se nacházejí v mezibuněčném matrixu, kůži, šlachách, kostech. Tato stavba jim dodává nejvyšší možnou pevnost snášející zátěž převyšující 10000krát jejich vlastní hmotnost.
Bílkoviny tvoří základ buněčných membrán. Každá buňka v průběhu svého života přijímá potřebné výživové látky a vylučuje zplodiny.


TUKY
Fyziologická role tuků:
• Základ energetických rezerv organizmu
• Jsou obsaženy jako lipoproteiny v buněčných membránách, jádrech a dalších buněčných strukturách
• Zabezpečují tvorbu eikosanů (prostanglandinů), látek podobných hormonům, které se podílí na regulaci arteriálního tlaku, teploty, světlosti bronchů, hormonální sekrece, citlivosti nervových vláken a jiných
• Podílejí se na regulaci dodávek vody do buněk, solí, aminokyselin, sacharidů
• Podílejí se na odvádění odpadních látek metabolizmu z buněk

Většina specialistů se shoduje na tom, že naše spotřeba tuků by se měla
skládat z těchto tří skupin „potřebných“ tuků:
• 1/3 z nasycených tuhých tuků (máslo, smetana, sýr, tvaroh, drůbeží tuk, méně často hovězí, skopové)
• 1/3 z polynenasycených tuků, přičemž musí nezbytně obsahovat dva druhy nepostradatelných mastných kyselin: systém alfa-linolenové kyseliny známý jako Omega 3 (lněný olej, olej z vlašských ořechů, rybí tuk a další) a systém linolové kyseliny známé jako Omega-6 (nerafinované, panenské oleje: kukuřičný, slunečnicový a jiné)
• 1/3 z mononenasycených tuků (kyselina olejová) – Omega-9 (olivový olej)
Naše strava obsahuje vždy nadbytek Omega-6, proto je nezbytné nahradit jejich část Omega-3

Možné příznaky nedostatku tuků Omega-3
• Suchá kůže
• Zánětlivé stavy
• Hromadění tekutin v organizmu
• „Mravenčení“ v rukách a nohách
• Vysoký krevní tlak
• Zvýšené triglyceridy v krvi
• Časté infekce
• Potíže se snižováním tělesné hmotnosti
• Zhoršení paměti koncentrace
• Poruchy koordinace pohybů
• Poruchy vidění
• Pomalý růst a na svůj věk malá výška dětí

Nebezpečné účinky transmastných (hydrogenovaných) „špatných“ tuků
Hydrogenované polynenasycené tuky obsahuje většina margarínů, kterým je lépe se vyhýbat. Kromě toho jsou často obsaženy v mnohých průmyslově vyráběných potravinách, pečivu, sušenkách, takže je dobré číst pečlivě etikety. Všechny ztužené tuky jsou podezřelé. Je nutné připomenout, že nelze používat tuky obsahující Omega-6 (slunečnicový a kukuřičný olej) pro přípravu jídel smažením, protože vysoká teplota okysličuje tuk a užitečné vlastnosti se mění na krajně nebezpečné pro zdraví, zvláště u lidí trpících chronickými nemocemi. Takový tuk v organizmu způsobuje vznik nebezpečných volných radikálů. To je důvod, proč se vyhýbat smaženým a připáleným jídlům a také tmavým pochutinám vyráběných pražením. Když už smažit, tak je dobré použít trochu olivového oleje nebo rozpuštěného másla.

Nízkotučné diety, které obsahují nedostatečné množství „potřebných“ tuků a olejů představují vážné ohrožení zdraví. Spolu s tím se mnozí lidé omezují ve spotřebě rostlinných tuků a olejů, což je cesta k onemocněním se širokým spektrem symptomů jak fyziologických, tak psychických. Pokud máme nedostatek dobrých tuků, náš organizmus se pokouší vystačit s tuky, které již vlastní. Organizmus zbavený dobrých tuků dehydratuje

Následky :
• Sucho v ústech, žízeň
• Suché rty praskající v zimě
• Suchá kůže, která rychle stárne
• Nepohyblivé „skřípající“ klouby
• Nemocné šlachy, které ztratily pružnost
• Řezání v očích

Vstřebávání dobrých tuků brzdí:
• Velké množství nasycených tuků
• Rafinovaný cukr
• Alkohol
• Stresy

Dobré tuky pomáhají obnovovat blány nervových vláken. Jejich nedostatek může způsobovat bolesti neurologického charakteru. 30% mozku se skládá také z „potřebných“ tuků, proto jejich nedostatek může mít za následek celou řadu nervových a psychických selhání.

Čím jsou užitečné dobré „potřebné“ tuky?
• Dodávají lesk vlasům, změkčují kůži
• Prohlubují spánek
• Obnovují činnost kloubů, „vrzající“ klouby přestávají bolet
• Odstraňují neklid, napětí, rozladěnost, nespavost
• Zlepšují dušení činnost
• Svaly a šlachy jsou pohyblivější, bolesti šlach ustupují
• Obnovují hormonální činnosti
• Odstraňují neurologické bolesti
• Mizí akné, ekzémy, suchá, praskavá kůže
• Odstraňují alergii a potravinovou nesnášenlivost
• Snižují hladinu cukru v krvi
• Usnadňují odvod zplodin z buněk
• Napomáhají tvorbě žlučových kyselin v játrech
• Obsahují je naše hormony, včetně pohlavních, zvláště testosteronu
• Fermenty štěpí potravu pro lepší stravitelnost a čtvrtina našich fermentů je závislá na tucích
• Zabraňují tvorbě trombů

Je nutné jíst hodně zeleninových salátů, aby organizmus dostal potřebnou dávku vitamínů a minerálů, enzymů a vláknin, bez kterých organizmus nemůže zpracovávat tuky. Nedostatek „potřebných“ tuků v lidském organizmu způsobuje různé patologické stavy a nemoci.

„Špatné“ tuky obsahují tyto produkty:
• Margarin
• Stolní tuk
• Dorty
• Zmrzliny průmyslově vyráběné
• Pekárenské výrobky, cukroví
• Levné druhy čokolád
• Brambůrky
Nejpříznivější poměr „potřebných“ kyselin Omega-3 ku Omega-6 leží mezi 1:1 až 1:4. Celkově je pro výživu evropských zemí charakteristické:
• Nadbytečná energie
• Vysoký obsah sodných solí
• Přesycení živočišnými tuky a rychlými uhlovodany (vysoký glykemický index)
• Deficit polynenasycených tuků, plnohodnotných bílkovin, většiny vitamínů, makro i stopových prvků, vlákniny
• Vysoký stupeň rafinace
• Přesycení nepřirozenými chemickými potravinovými přísadami (zjemňující, barviva, aromatické přísady, konzervanty, atd.)
• Pěstování plodin na vyčerpaných půdách nasycených jedovatými chemikáliemi a přehnojenými nitráty
• Ohřívání v mikrovlnných troubách, zmrazování

Základní charakteristické rysy systému přírodní funkční výživy:
• Vysoký obsah vlákniny
• Nízká kalorická hodnota
• Vysoký obsah stopových prvků
• Nízký glykemický index
• Nízký obsah živočišných tuků


"Z dlouhodobého hlediska platí, že pokaždé když přidáte zdravou stravu a uberete špatnou, tak vaše tělo vám to v budoucnu vrátí."


Biorezonance Olomouc
Biorezonance Olomouc
Biorezonance Olomouc
Biorezonance Olomouc