SKUTEČNOSTI O STRAVĚ BIOKOREKCE CIVILIZAČNÍCH NEMOCÍ A JEJICH PREVENCE VÝŽIVOU Zlatá pravidla systému přírodní a funkční výživy Víte proč jste nemocní? Koho si vybírá rakovina? Může za to genetika, stres, životní prostředí, životospráva… ,ale 80% naše zdraví utváří strava, kterou během dne přijímáme. Z devadesáti živin pro tělo každodenně nezbytných, získáme cca 15%-20%, pouze makrobiotici 60-80%. Orgány následně nemohou plnit svoji funkci a po dlouhodobém oslabení, které ani nevnímáme se objeví nepříjemná omezení a nemoc. Když orgánům dodáme co potřebují a zbavíme tělo chemické a patogenní zátěže, může nám sloužit bez větších problémů po celý život. Proto chceme oprášit stará moudra a nejnovější vědecké poznatky, abychom našemu organismu dávali to, co má dostávat. Člověk je jako živočišný druh uzpůsoben především k příjmu rostlinné potravy. Není třeba se obávat spotřebovaného ovoce a zeleniny do 0,5 kilogramu ovoce a půldruhého kilogramu zeleniny za den. Nechť je zelenina základním produktem na vašem stole. • Strava má být jednoduchá. Čím menší je výčet produktů, tím lépe. • Jezte minimálně jeden velký zeleninový salát z čerstvé zeleniny a půl kila ovoce každý den • Syrová zelenina je lepší než upravená. Když už upravovat, tak na páře, zapékat naposledy zavařovat. • Omezte spotřebu všech škodlivých sacharidů. Vynechávejte průmyslově vyráběné potraviny a polotovary, zejména ty v sáčcích, konzervách, lahvích a krabicích. • Omezte spotřebu nekysaných mléčných výrobků (krabicové mléko) • Mírněte se ve spotřebě tuků. Vyměňte „škodlivé“ tuky za „potřebné“ jako olej lněný a ořechový. Vynechte tavené sýry. • Počítat kalorie není nutné. Když budete dodržovat daná pravidla, můžete se najíst dosyta, ale NEPŘEJÍDEJTE SE. Váš organizmus nyní bude dostávat správné palivo a všechno ostatní už udělá za vás. • Správně kombinované potraviny se skládají: - Pouze ze zeleniny - Pouze z ovoce - Ze zeleniny s přídavkem malého množství účinné škroboviny (brambory) - Ze zeleniny doplněné malým množstvím kvalitní bílkoviny Kuchyňskou solí solte co nejméně a pokrmy připravuje v páře nebo dušením. Zabráníte zvyšování obsahu sodíku a uchováte cenné mikroživiny. Prodleva mezi dalším příjmem potravy by měla být alespoň 3 hodiny. SACHARIDY Podle současných poznatků by obsah sacharidů v potravním koši měl tvořit 40% energetického obsahu. Sacharidy rozlišujeme na jednoduché cukry (monosacharidy – např. glukóza neboli hroznový cukr, fruktóza neboli ovocný cukr a disacharidy – laktóza neboli mléčný cukr, sacharóza neboli řepný, či třtinový cukr, maltóza neboli sladový cukr) a komplexní cukry (polysacharidy - škrob) a vlákniny – nestravitelné polysacharidy. Nejvýznamnější zdroj energie pro člověka je glukóza. Mozkové buňky akceptují glukózu jako jediný zdroj energie. Hlavní zdroje sacharidů v potravě jsou obilniny (mouka), brambory, rýže, cukr řepný, mléko, pivo, zelenina, ovoce, luštěniny. Sacharidovou potravu charakterizuje tak zvaný glykemický index (GI). Je to veličina, která udává rychlost přeměny s potravou přijatých sacharidů na glukózu. Pro zdraví člověka je prospěšné konzumovat sacharidové potraviny s co nejnižším GI do 30 (např. luštěniny, syrová zelenina, ořechy, potraviny s indexem GI 15 a menší, dále kysané mléčné výrobky, hořká čokoláda, obilné vločky s GI do 30). Potraviny s GI do 50 celozrnný, tmavý chléb neloupaná rýže, syrové nebo krátce vařené brambory, vařená kukuřice, krátce vařená zelenina. Nevhodný zdroj glukózy je sacharidová potrava s GI vyšším než 50 (rozvařené brambory nebo bramborová kaše, pečené brambory a hranolky, slazené limonády, těstoviny, cukrovinky, pečivo, pivo... Nevstřebatelné nestravitelné polysacharidy – vlákniny, mají příznivý účinek na snížení GI potraviny. Umožňují normalizovat hladinu cholesterolu v krvi. Rozpustné vlákniny se nacházejí hlavně v luštěninách a ovoci a zelenině, otrubách, celozrnných obilovinách. Denní příjem vlákniny by měl být min. 40g/den, což odpovídá alespoň 600gramům rostlinné potravy. Nerozpustná vláknina má příznivé účinky na očistu zažívacího traktu a tvorbu příznivé konzistence stolice (působí proti zácpě). BÍLKOVINY Pětina lidského těla sestává z bílkovin. Bílkoviny neobsahuje pouze moč a žluč. Polovina bílkovin je obsažena ve svalech, 20% v kostech a 10% v kůži. Lidské tělo obsahuje více než 50 000 různých bílkovin. Jenom játra jich obsahují kolem 1000. Asi ¼ bílkovin organizmu člověka tvoří kolageny tvořené buňkami pojivové tkáně. Ty se nacházejí v mezibuněčném matrixu, kůži, šlachách, kostech. Tato stavba jim dodává nejvyšší možnou pevnost snášející zátěž převyšující 10000krát jejich vlastní hmotnost. Bílkoviny tvoří základ buněčných membrán. Každá buňka v průběhu svého života přijímá potřebné výživové látky a vylučuje zplodiny. TUKY Fyziologická role tuků: • Základ energetických rezerv organizmu • Jsou obsaženy jako lipoproteiny v buněčných membránách, jádrech a dalších buněčných strukturách • Zabezpečují tvorbu eikosanů (prostanglandinů), látek podobných hormonům, které se podílí na regulaci arteriálního tlaku, teploty, světlosti bronchů, hormonální sekrece, citlivosti nervových vláken a jiných • Podílejí se na regulaci dodávek vody do buněk, solí, aminokyselin, sacharidů • Podílejí se na odvádění odpadních látek metabolizmu z buněk Většina specialistů se shoduje na tom, že naše spotřeba tuků by se měla skládat z těchto tří skupin „potřebných“ tuků: • 1/3 z nasycených tuhých tuků (máslo, smetana, sýr, tvaroh, drůbeží tuk, méně často hovězí, skopové) • 1/3 z polynenasycených tuků, přičemž musí nezbytně obsahovat dva druhy nepostradatelných mastných kyselin: systém alfa-linolenové kyseliny známý jako Omega 3 (lněný olej, olej z vlašských ořechů, rybí tuk a další) a systém linolové kyseliny známé jako Omega-6 (nerafinované, panenské oleje: kukuřičný, slunečnicový a jiné) • 1/3 z mononenasycených tuků (kyselina olejová) – Omega-9 (olivový olej) Naše strava obsahuje vždy nadbytek Omega-6, proto je nezbytné nahradit jejich část Omega-3 Možné příznaky nedostatku tuků Omega-3 • Suchá kůže • Zánětlivé stavy • Hromadění tekutin v organizmu • „Mravenčení“ v rukách a nohách • Vysoký krevní tlak • Zvýšené triglyceridy v krvi • Časté infekce • Potíže se snižováním tělesné hmotnosti • Zhoršení paměti koncentrace • Poruchy koordinace pohybů • Poruchy vidění • Pomalý růst a na svůj věk malá výška dětí Nebezpečné účinky transmastných (hydrogenovaných) „špatných“ tuků Hydrogenované polynenasycené tuky obsahuje většina margarínů, kterým je lépe se vyhýbat. Kromě toho jsou často obsaženy v mnohých průmyslově vyráběných potravinách, pečivu, sušenkách, takže je dobré číst pečlivě etikety. Všechny ztužené tuky jsou podezřelé. Je nutné připomenout, že nelze používat tuky obsahující Omega-6 (slunečnicový a kukuřičný olej) pro přípravu jídel smažením, protože vysoká teplota okysličuje tuk a užitečné vlastnosti se mění na krajně nebezpečné pro zdraví, zvláště u lidí trpících chronickými nemocemi. Takový tuk v organizmu způsobuje vznik nebezpečných volných radikálů. To je důvod, proč se vyhýbat smaženým a připáleným jídlům a také tmavým pochutinám vyráběných pražením. Když už smažit, tak je dobré použít trochu olivového oleje nebo rozpuštěného másla. Nízkotučné diety, které obsahují nedostatečné množství „potřebných“ tuků a olejů představují vážné ohrožení zdraví. Spolu s tím se mnozí lidé omezují ve spotřebě rostlinných tuků a olejů, což je cesta k onemocněním se širokým spektrem symptomů jak fyziologických, tak psychických. Pokud máme nedostatek dobrých tuků, náš organizmus se pokouší vystačit s tuky, které již vlastní. Organizmus zbavený dobrých tuků dehydratuje Následky : • Sucho v ústech, žízeň • Suché rty praskající v zimě • Suchá kůže, která rychle stárne • Nepohyblivé „skřípající“ klouby • Nemocné šlachy, které ztratily pružnost • Řezání v očích Vstřebávání dobrých tuků brzdí: • Velké množství nasycených tuků • Rafinovaný cukr • Alkohol • Stresy Dobré tuky pomáhají obnovovat blány nervových vláken. Jejich nedostatek může způsobovat bolesti neurologického charakteru. 30% mozku se skládá také z „potřebných“ tuků, proto jejich nedostatek může mít za následek celou řadu nervových a psychických selhání. Čím jsou užitečné dobré „potřebné“ tuky? • Dodávají lesk vlasům, změkčují kůži • Prohlubují spánek • Obnovují činnost kloubů, „vrzající“ klouby přestávají bolet • Odstraňují neklid, napětí, rozladěnost, nespavost • Zlepšují dušení činnost • Svaly a šlachy jsou pohyblivější, bolesti šlach ustupují • Obnovují hormonální činnosti • Odstraňují neurologické bolesti • Mizí akné, ekzémy, suchá, praskavá kůže • Odstraňují alergii a potravinovou nesnášenlivost • Snižují hladinu cukru v krvi • Usnadňují odvod zplodin z buněk • Napomáhají tvorbě žlučových kyselin v játrech • Obsahují je naše hormony, včetně pohlavních, zvláště testosteronu • Fermenty štěpí potravu pro lepší stravitelnost a čtvrtina našich fermentů je závislá na tucích • Zabraňují tvorbě trombů Je nutné jíst hodně zeleninových salátů, aby organizmus dostal potřebnou dávku vitamínů a minerálů, enzymů a vláknin, bez kterých organizmus nemůže zpracovávat tuky. Nedostatek „potřebných“ tuků v lidském organizmu způsobuje různé patologické stavy a nemoci. „Špatné“ tuky obsahují tyto produkty: • Margarin • Stolní tuk • Dorty • Zmrzliny průmyslově vyráběné • Pekárenské výrobky, cukroví • Levné druhy čokolád • Brambůrky Nejpříznivější poměr „potřebných“ kyselin Omega-3 ku Omega-6 leží mezi 1:1 až 1:4. Celkově je pro výživu evropských zemí charakteristické: • Nadbytečná energie • Vysoký obsah sodných solí • Přesycení živočišnými tuky a rychlými uhlovodany (vysoký glykemický index) • Deficit polynenasycených tuků, plnohodnotných bílkovin, většiny vitamínů, makro i stopových prvků, vlákniny • Vysoký stupeň rafinace • Přesycení nepřirozenými chemickými potravinovými přísadami (zjemňující, barviva, aromatické přísady, konzervanty, atd.) • Pěstování plodin na vyčerpaných půdách nasycených jedovatými chemikáliemi a přehnojenými nitráty • Ohřívání v mikrovlnných troubách, zmrazování Základní charakteristické rysy systému přírodní funkční výživy: • Vysoký obsah vlákniny • Nízká kalorická hodnota • Vysoký obsah stopových prvků • Nízký glykemický index • Nízký obsah živočišných tuků "Z dlouhodobého hlediska platí, že pokaždé když přidáte zdravou stravu a uberete špatnou, tak vaše tělo vám to v budoucnu vrátí." |